10 Temmuz 2012 Salı

Vahşi Şeyler/ Dave EGGERS

Ben bu haftasonu hayal dünyamın akışına kapıldığım yaramaz bir çocuk oldum. Kendimi en son ne zaman çocuk kitabı okudum diye hatırlamaya zorlasam da  hatırlayamıyorum. Düşünün artık yetişkinlik ne kadar kanıma işlemiş. Oysa ne güzeldir bir elinde lolipop bir elinde eriyen dondurma ile oradan oraya koşturmak... Dün akşam bir radyo programında zaman akıp giderken neleri unutup neleri unutamadığımız soruluyordu. Sanırım zaman giderken çocukluğumuzu unutuyormuşuz...

Vahşi Şeyler 'de annesi ve ablasıyla yaşayan Max'in herkesin ona karşı geldiğini, kendini yalnız hisseden ve sinirini bozanları kurt kostümü içerisine gizlenip herkesi ısırmaya kalkan yaramaz bir çocuğun hikayesini bulabilirsiniz. Yaşadığı dünyaya bir türlü uyum sağlayaman bu yaramaz çocuk bir gün bir tekneye biner ve uçsuz bucaksız bir meceranın ortasında bulur kendini...
Ama hepimiz biraz öyle yapmaz mıyız? Birisi sinirimizi bozduğunda kaçıp gitmek veya intikam almaya kalmak istemez miyiz?  İşte Vahşi Şeyler; küçük bir çocuğun hayal dünyasına sığınmış bize gerçekle hayali çok güzel anlatan bir kitap olmuş bu nedenle. Ben okurken çok eğlendim ve sayesinde güzel bir yolculuk yaptım. Bu kitap aslında masalsı bir çocuk kitabından filme, filmden romana dönüşen ve bu süreçte orjinali hiç bozulmadan nadide kitaplardan olmuş.

Vahşi Şeyler (Where The  Wild Thing Are)  çocuk kitapları yazan Maurice Sendak'ın 1963 yılında yazdığı resimli bir çocuk kitabıymış. Tüm dünyada 19 milyondan fazla satan bu kitap o yıllarda başkaldırı niteliğinde ve fazla radikal olması nediyle bir çok kütüphanede yasaklanmış. Daha sonra 2003 yılında yönetmen Spike Jonze bu kitaba hayranlığından dolayı kitabı sinamaya uyarlamaya karar verir. Bunun için senaryo aşamasında Dave Eggers ile bağlantıya geçer. Dave Eggers'ın da hayranı olduğu bu kitap için teklifi hiç düşünmeden kabul eder. Uzun yıllar sonucu aralarına Maurice Sednak'ı da katarak nasıl bir film olması gerektiğine dair kafa yormuşlar. En sonunda 2009 yılında Tom Hanks'in de yapımcıları arasında olan film viyona girmiş. Vizyona giren bu filmi zaten yazarlık kariyeri olan Dave Eggers kaleme almaya karar verir ve sayesinde bu roman ortaya çıkar. Bize de afiyetle okumak düşer:))

5 yorum:

Eren dedi ki...

Kitaba daha önce rastamıştım ama çocuk kitabı olduğunu bilmiyordum, filmine de rastlamıştım, onu da izlemek isterim, paylaştığın için teşekkürler Tully'cim:)

Tully dedi ki...

Erencim; ben de daha önce hiç duymamıştım kitap sayesinde öğrendim filminin de olduğunu, en kısa zamanda bende filmini izlemek istiyorum:))

Unknown dedi ki...

Siren Yayınları'nın blogunu zevkle takip ediyorum, çıkacağı günden beri merak ettiğim fakat henüz alma şansına sahip olamadığım ve alamayıp hakkında yazılan yorumları da okudukça ilgimin arttığı bir kitap oldu Vahşi Şeyler.

Filmi de aynı isimle mi yayınlanmış acaba?

Tully dedi ki...

Aa siren yayınlarının blogu olduğunu bilmiyordum, en kısa zamanda incelemem lazım:))
Vahşi Şeyler, uzun zamandır okuduğum kitap türlerinden farklı olduğu için okurken çok keyif aldım.

Filmini ise Where the wild things are/ Arkadaşım Canavar olarak bulabilirsiniz.

Sevgilerle..

Unknown dedi ki...

Film ismi için teşekkür ederim.

Bu da Siren Yayınları'nın blogu: http://sireninsesi.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...