3 Temmuz 2012 Salı

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm/ Zülfü LİVANELİ

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm; 2001'de Yunus Nadi Roman Ödülü almış. Ödüllü bir kitap olmasına rağmen çok tad alamadım bu kitaptan. Gerçi ödüllü olmuş olmamış yeterki kitabın içine girebileyim ama bu 200 sayfalık kitap beni çok sıktı... Yazar farklı bir tarz denemiş ama sanırım ben bu tarzı beğenmiyorum çünkü aynı şey Murat Gülsoy'un Bu Filmin Kötü Adamı Benim'i okurken de olmuştu. İkili anlatımlar beni bu kadar sıkmazdı, severdim de üstelik ama biri sap derken öbürkü saman derse olmuyor bu iş. Zülfü Livaneli çok sevdiğim yazarlar arasındadır ama bu kitabı uzun bir zaman diliminde yazdığından olacak kendisi de daha sonra yeniden düzeltmeler yapmış. Son halinin içine sindiğini söylese de ben kendi adıma olmamış diyebilirim. Ayrıca bir sürü gereksiz ayrıntı yerine 12 Eylül dönemini, kahramanımız Sami'nin yaşadıklarını daha derin ve etkileyici anlatılabilirdi... Belki de İnci Aral'ın anlatımından sonra çok yavan buldum. Yine de Zülfü Livaneli'ye haksızlık etmek istemem kendi içine sinmediği için yeni gözden geçirilmiş baskıyı piyasaya sürmek istemesi bile büyük bir cesaret.

"Anadil öyle birşeydi ki aynı şeyi başka bir dilede söylediğinde bütün anlamı, rengi, konusu yitip gidiveriyordu." Syf/ 165

"Zaman içinde hiç kimse aynı kişi olamazdı. Evliliklerde de böyleydi bu. İnsanlar biriyle evleniyor ve bir süre sonra zamanın değiştirdiği, bambaşka bir adam ya da kadın yaptığı o kişiyle hayatlarını geçirmek zorunda kalıyorlardı." Syf/ 180

6 yorum:

Eren dedi ki...

Tullycim ben de geçenlerde bu kitabı görüp üstündeki "ödüllü" ibaresi nedeniyle almak istemiştim ama almamakla iyi etmişim galiba:))

Tully dedi ki...

Erencim; ne diyeyim ben çok sıkıldım kitabı okurken ama çok beğenenler de var. Ama okumamakla çok da bişey kaybetmiş olmazsın:))
Sevgilerle...

Kitap Cumhuriyetim dedi ki...

Henüz Livaneli okumadım.Bir ara tanışırım umarım bu yazarla:)Tanıtım için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Ben bir önceki baskısında okumuş, aslında beğenmiştim.

Heralde sizin hoşunuza gitmeyen ikili anlatımlar, beni cezbetti.

Blogların güzelliği burada işte, herkesin farklı bakış açısını yansıtabilmesi.

Tully dedi ki...

Kitap Cumhuriyetim; Livaneli okumadıysan sana Leyla'nın Evi'ni ve özellikle de Serenad'ı tavsiye ederim:))

Tully dedi ki...

Beyaz Kitaplık; aslında ikili anlatımları da severim ama bir türlü kitabın içine giremedim:((
Keşke biraz daha derinleştirseymiş olayları diye düşündüm.

Sevgilerle..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...