17 Şubat 2012 Cuma

Fetih 1453


   Merakla beklenen, çok konuşulan filmi ilk gösterim gününde dün akşam gidip izledik. Öncesinde arkadaşlarımdan ya ne beklentin var boşuna gitme nidalarına rağmen gitmekte ısrar ettik. Gidip kendi gözlerimle izleyip yorumlamam gerekirdi. Fikir sahibi olmadan fikir sahibi olan insanlardan olmazdım değil mi? Filmin sadece ve çok konuşulan tek iyi tarafı diyebileceğim savaş sahneleriydi. Evet belli bir emek ve para harcandığı kesin. Ama filmde senaryo ve kurgudan eser yok, ilk yarıyı resmen uyuyarak izledik. Yönetmenlik vasat. Türk halkı bu kadar cahil mi ? Resmen aptal yerine konulduğumu hissettim. Ve dikkatlice izlediğinizde göze çarpan bir sürü tam da türk işi olmuş diyeceğiniz sahneler var. Al zamanın Malkoçoğlunu koy 1453'e. Şimdi öncelikle söylemek istediğim madem profesyonel bir film yapıyorsun ya allah aşkına Roma'da, Vatikan'da neden türkçe konuşuluyor? Hürrem'in dizisi bile bu konuda daha profesyonelce... Hadi madem türkçe konuşuyorsun o zamanda böyle akıcı türkçe mi konuşuluyordu? Benim babaannem bile hala aksanlı konuşur. Hiç kimsede nedense Osmanlı aksanına rastlayamdım... Sonra yine 1400'lü yıllarda çatal bıçak mı kullanılıyor? Kadınlarla gönül eğlendiriken kadınlar bikini mi giyiyor? Tamam çıplaklık koymayacaksın ama bari peştemal filan yap, resmen süslü püslü bikini giygirmişler kadınlara.
   Ayrıca bence bütün konuyu anlatmak yerine oradan bir iki haftayı anlatan bir kesit sunsalarmış ve onun üstüne yoğunlaşılsaymış kesinlikle çok daha iyi bir iş çıkarmış diye düşünüyorum. Bütün konuyu anlatmaya kalkınca hem sıkıcı olmuş hem de çok belgesel vari durmuş... Ama böyle de belgesel hiç görmedim yani:) Biraz dönemi anlatan bir kaç tane kitap filan okusaymışınız... Sonra neden hiç tanıdığımız ve oyunculuklarına güvediğimiz oyunculardan yok? Ve neden daha çok Ulubatlı Hasan'ı  gördük? Tamam Ulubatlı Hasan'ı oynayan İbrahim Çelikkol iyiydi iyi olmasına da, önceliğin verilmesi gereken kişi o değildi. En sonu ise yine çok komikti Ulubatlı Hasan ölüyor ve sevdiceği arkasından karnını tutuyor böyle de acıtasyon anca bizlere özgü olur:) Açıkçası hayal kırıklığına uğradım, fragmanlarında izlediğiğimden herhangi bir ekstrası yok. Ha ben şimdi bu kadar eleştiri yaptım ya, benim beğenmememe nazaran bir sürü insan da salonda alkış tuttu...  Buna ne demeli?

10 yorum:

AYŞEN BOZKUŞ dedi ki...

vauvv bu ne hız, süpersin;) Yazın, gözlemlerin çok güzel olmuş.Bikini ve çatal bıçak olayına pek güldüm, kimsenin mi aklına gelmemiş acaba. Sayende beklentimi düşürerek, dolayısıyla daha az sıkılarak izleyeceğim filmi.Ama önceliğimde Marilyn ile Bir Hafta ve Artist filmleri var sırada;) keyifle takipteyim. Sevgiler

Tully dedi ki...

Teşekkür ederim Ayşencim, valla ne yalan söyleyeyim çok sıkıldım ben ama kendimce gülmek için de bişeyler buldum işte :)

Eren dedi ki...

Ben de şimdi TV'de film hakkında bir program seyrediyordum, ben de merak ediyorum filmi, büyük yapım olduğu kesin ama dediğin gibi çoğunlukla bizde senaryoya pek önem verilmiyor, bakalım ben de izlemek istiyorum:)

Tully dedi ki...

Erencim pek tavsiye etmem ama yine de sen bilirsin, konuşulduğu kadar bir önemi yok ne yazikki:((

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Doğrusu izlemeden de bu yargıya vardım, biraz ön yargı oldu ama söylediklerine göre yanılmamışım...

Bu arada kelime doğrulamayı kaldırırsan daha çok yorum alabilirsin, çok oyalıyor çünkü:)

Tully dedi ki...

Gercekten cok abartmışlar Natalicim, cok hayal kırıklığına uğradım ama seni de etkilemek istemem,benim aksine beğensen bir sürü de insan var:(
Ayricatesekkur ederim ayarlarımi hemen düzeltiyorum:) Gözüne çarpan herhangi birşey varsa bloğumda ilgili söylersen cok sevinirim.Olumlu ve olumsuz tüm eleştirilere açığım:)

Mutlu Eller dedi ki...

Benim çevremde de benzer yorumlar duydum, daha beğenen birine rastlamadım. Ben de gideyim mi bilemedim şimdi??

Tully dedi ki...

Valla ben pek tavsiye etmem parana yazık derim:) NAsıl olsa daha sonra TV'ye düşer ya da download edip izleyebilirsin:)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

tanıştığıma memnun oldum canım
:)
bu filmi bende merak ediyorum çok güzel paylaşım
ellerine sağlık.
:)
bana da beklerim.

Tully dedi ki...

Bende memnun oldum bir kase lezzet:)

Rica ederim..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...